Symptomen van bijnieruitputting

Symptomen van bijnieruitputting

Extreem moe?

Symptomen bijnieruitputting
Symptomen van bijnieruitputting

Moe zonder reden?
En die moeheid verergert met de jaren, wat je ook doet?
Geen energie meer voor leuke dingen na het werk?
Elke taak voelt als een berg? Je bent prikkelbaar?

En je dokter weet zich geen raad…… Al je testen komen negatief terug.
Er wordt geen oorzaak gevonden…… Volgens je bloedanalyse en andere testen ben je kerngezond? Van buiten zie je er OK uit maar vanbinnen val je uit elkaar. En niemand die je begrijpt of kan helpen?

Meest voorkomende symptomen:
Herken je een aantal van de volgende symptomen:
– ‘s Ochtends moeilijk uit bed kunnen komen?
– Voortdurend vermoeid en niet uitgerust na het slapen?
– Onweerstaanbare trek in zout of zoute voedingsmiddelen?
– Gebrek aan energie.
– Meer moeite om alledaagse werkzaamheden te doen?
– Verminderde zin in sex?
– Verminderd vermogen om stress op te vangen?
– Langere tijd nodig om te herstellen van ziekte, letsel of trauma?
– Licht in je hoofd wanneer je snel opstaat?
– Lichte depressiviteit?
– Minder plezier of geluk in het leven?
– Toename van premenstruele klachten?
– De symptomen worden erger wanneer maaltijden overgeslaan worden of niet van goede kwaliteit zijn?
– Minder focus, wazige gedachten?
– Minder goed geheugen?
– Verminderde tolerantie?
– Verminderde productiviteit?
– Je wordt niet echt wakker voor 10 uur? Na de middag voel je je alsof je slaappillen gebruikt hebt? En je komt pas echt tot leven na het avondeten?
Bron: James L. Wilson – Bijnieruitputting – Het stressyndroom van de 21ste eeuw.

Je hoeft echt niet alle symptomen te hebben om waakzaam te zijn op je bijnieren. Vanaf 3 ‘ja’s’ op bovenstaande vragen, kan je maar beter waakzaam zijn daar bijnieruitputting verschillende fasen doormaakt. Van kwaad naar erger als het ware……

Waarom bijnieruitputting zo’n uiteenlopende symptomen geeft.
De bijnieren produceren meer dan 50 hormonen.  Deze chemische boodschappers controleren de chemische reacties in grote delen van ons lichaam.

Wanneer de bijnieren lange tijd te veel van deze hormonen moeten produceren, raken ze uitgeput. Je lichaam wil rust. Je voelt je ontzettend moe. Zelfs na een lange nachtrust.

Bijnieruitputting is een alarmsignaal van je lichaam.. Het verhindert je lichaam energie te gebruiken die het niet heeft. Het is een signaal om te vertragen.

De hormonen van de bijnieren, en hun werking beïnvloeden echter al onze orgaansystemen! Van spijsvertering, tot ademhalingsstelsel tot voortplantingsstelsel, ons emotioneel welzijn…..

Wanneer de bijnieren deze hormonen niet meer naar behoren kunnen produceren, ondervinden al onze orgaansystemen hier last van. Elk orgaansysteem zal beetje bij beetje symptomen beginnen geven. Symptomen zijn de enige manier die ons lichaam heeft om je te waarschuwen over de chaos binnenin. En elk symptoom heeft zijn oorzaak.

Bij bijnieruitputting zien we een waaier van symptomen die in eerste instantie niets met elkaar te maken hebben maar waarvan de oorzaken allemaal terug te brengen zijn tot het falen van de bijnieren.

Zo had ik zelf geen verband gezien tussen mijn hormonale stemmingswisselingen en mijn kortademigheid….. Zou u? Mijn dokters echter ook niet…..

Waarom dokters de link van je symptomen met bijnieruitputting vaak missen.
Klassieke geneeskunde focust zich op één orgaansysteem tegelijk. Heb je ademhalingsklachten? Dan wordt er een oorzaak gezocht  in je ademhalingsstelsel. Als je al gelukt hebt dat er naar de oorzaak gezocht wordt en niet gewoon met een puffer of dergelijke naar huis gestuurd wordt om het symptoom te bestrijden.

Dat is het tweede punt. Onze klassieke geneeskunde werkt vooral symptoombestrijdend. Heb je een klacht? Dan zal de arts proberen deze klacht te verhelpen of verlichten.

Bovendien geeft elk alleenstaand symptoom uit de lijst hierboven geen definitieve of duidelijke diagnose tot bijnieruitputting. Samen echter, als syndroom, wijzen ze wel duidelijk op de aanwezigheid van bijnierproblemen.

Symptomen bijnieruitputting
Symptomen van bijnieruitputting

Yvi - Stress en Polyvagaal Expert

Yvi Van ham is levensgenieter en stressexpert, gespecialiseerd in de biologie van (chronische) stress en de werking van het zenuwstelsel volgens de PolyVagaal Theorie. Yvi is oprichtster van "100 Dagen Suiker Tarwe en Lactose vrij" en "BurnOutAcademy" waar ze nieuwe inzichten aanreikt over de werking van het menselijk lichaam, de mind-body connection en de relatie tussen stress, trauma, voeding en chronische aandoeningen. Dit doet ze in via online cursussen, vormingsdagen, workshops, Biodanza en individuele sessies. Je bent van harte welkom!

More Posts - Website - Twitter - Facebook - LinkedIn - Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *