Ontbijt

Chia Pudding met blauwe bosbes

Na een een mislukte poging is het me vandaag eindelijk gelukt om Chia Pudding te maken! Super eenvoudig, snel klaar en boordevol omega-3-vetzuren! Over de gezondheidsvoordelen en de voorzorgsmaatregelen (bijwerkingen) later meer. Eerst het recept:

Ingrediënten
************
– 2 kopjes amandelmelk (amandelmelk heeft de eigenschap om opgenomen te worden door het chia-zaad zodat dit zwelt)
– 1/4 kopje chiazaad
– blauwe bosbessen
– glutenvrije havermout (optioneel)
– Optioneel: MOON BALANCE of GOLDEN MELLOW superfoodpoeder

Chia pudding met blauwe bosbes
Chia pudding met blauwe bosbes

P.S.: Het kopje hoeft niet echt een kop te zijn. Dit kan ook een klein maatbekertje zijn. Ik heb een klein bewaarpotje van Tupperware gebruikt omdat er streepjes opstonden. Zo kon ik makkelijker de juiste hoeveelheid afmeten.
Zorg dat je per dagelijkse portie niet meer dan 2 theelepels chiazaad inneemt. En voldoende water drinken!

De eerste keer heb ik de chiazaden gewoon in de melk gedaan en het zo in de ijskast gezet. ‘s Morgens had ik helaas geen pudding maar hetzelfde mengsel dat ik er ‘s avonds ingezet had……. Ik heb het nu als volgt gedaan:

Bereiding:
**********
Neem 1/4 kopje chiazaadjes en plet ze een beetje in een vijzel. Ze hoeven niet allemaal geplet/open te zijn.
Een andere mogelijkheid is om de zaadjes samen met de melk in een blender te doen en even te mixen.

Giet de geplette chiazaadjes bij de amandelmelk en roer goed door. Voeg eventueel een theelepel Moon Balance of Golden Mellow superfoodmix toe voor extra nutriënten en gezondheidsvoordelen. De kleur en smaak veranderen al naargelang welk poeder je toevoegt. Herhaal het roeren om de twee minuten. Zo’n drie tot 5 keer. Je moet eigenlijk al meteen ‘klontertjes’ zien ontstaan.

Als je het indikken begint waar te nemen, zet je de pot afgesloten een nacht in de koelkast. ‘s Morgens heb je pudding!

Strooi wat blauwe bosbessen op je Chiapudding en eet smakelijk!

Ik heb op mijn tweede portie een beetje havervlokken gestrooid voor extra vezels en daarbovenop de blauwe bosbessen. Ik vond deze variatie nog lekkerder!

Je kan een grote hoeveelheid in één keer maken. Je kan de chia-pudding 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Je hoeft ‘s morgens alleen de vruchten nog toe te voegen. Een lekker makkelijk en ‘snel’ ontbijt!

GEZONDHEIDSVOORDELEN CHIA ZAADJES:
– boordevol omega-3-vetzuren
– vertraagt de omzetting van koolhydraten in suikers
– bevatten proteïne, vezels en vetten
– bevatten fosfor, mangaan, calcium, kalium en natrium
– in geleivorm (zoals in de pudding) zouden ze een ontgiftende werking hebben op de lever.

KANTTEKENINGEN EN BIJWERKINGEN VAN CHIA ZAAD:
– Beperk Chia zaad tot 2 THEELEPELS per dag. En drink voldoende water bij het gebruik van Chia-zaad!
– Mannen met voorboden van prostaatkanker kunnen chiazaad beter vermijden
– Chia zaad heeft een bloedverdunnende werking en is daaro mniet aangewezen bij mensen die bloedverdunners nemen, bloeddrukverlagers of vochtafdrijvende medicijnen. Raadpleeg dan eerst je arts.
– Er zijn zeldzame gevallen van allergische reacties bekend. Dit zou komen door de proteïne in de chia-zaadjes. Mensen die allergisch reageren op mosterd en mosterdzaadjes doen er alvast goed aan chia-zaad te mijden.

kookboek lactosevrij suikervrij tarwevrij glutenvrij recepten

Meer recepten in het 100 Dagen kookboek!
Ben je op zoek naar meer recepten en een echte startersgids om suikervrij, tarwevrij en lactosevrij te gaan eten? Die vind je in het 100-Dagen KOOKBOEK! Een digitaal kookboek met 39 recepten, kant en klare boodschappenlijstjes, uitgebreide lijsten met alternatieven voor tarwe, suiker en lactosehoudende producten én tips om stressvrij te koken.
Geen etiketten meer te lezen, geen producten te zoeken, al het voorbereidende (zoek)werk heb ik al voor je gedaan! Lees er hier meer over!

Yvi - Stress en Polyvagaal Expert

Yvi Van ham is levensgenieter en stressexpert, gespecialiseerd in de biologie van (chronische) stress en de werking van het zenuwstelsel volgens de PolyVagaal Theorie. Yvi is oprichtster van "100 Dagen Suiker Tarwe en Lactose vrij" en "BurnOutAcademy" waar ze nieuwe inzichten aanreikt over de werking van het menselijk lichaam, de mind-body connection en de relatie tussen stress, trauma, voeding en chronische aandoeningen. Dit doet ze in via online cursussen, vormingsdagen, workshops, Biodanza en individuele sessies. Je bent van harte welkom!

More Posts - Website - Twitter - Facebook - LinkedIn - Pinterest