Soep

Brandnetelsoep met spek

brandnetelsoep-recept-allergeenvrij

Het is lente en de brandnetels schieten als paddenstoelen uit de grond!! Heerlijk om ze te gaan plukken en er soep van te maken. Gezond en puur eten hoeft echt niet duur te zijn!

BELANGRIJK: Als je netels gaat plukken, let dan op een aantal belangrijke dingen!!
– Pluk enkel waar je er zeker van bent dat er niet met pesticiden gespoten is. Ook uitlaatgassen zijn te vermijden. Pluk dus niet in de berm of langs de kant van de weg.
WAS je netels ALTIJD alvorens te koken. Er kan urine van honden of vossen ophangen. Vooral dit laatste is gevaarlijk omdat vossen besmet kunnen zijn met een gevaarlijke lintworm. De eitjes van deze lintworm bevinden zich in de uitwerpselen, urine of vacht van de vos. Een infectie bij de mens zorgt voor ernstige en moeilijk te behandelen kwalen, vooral van de lever. Dus ook steeds je handen wassen!
– Pluk bij voorkeur jonge netels of de bovenste, jongere blaadjes van grotere netels.
– Gebruik handschoenen om de netels te plukken!
– Blijven lachen als je geprikt wordt, ook deze prik is gezond!


Ingrediënten:
*************
– 6 handjes vol netels
– 1 wortel
– 1 handje knolselder
– 1 teentje look
– 1 soeplepel groentenbouillon Klare Suppe
(online te koop bij Puur en Fit)
– 1 pakje spek ZONDER suiker! (Colruyt heeft er!)
– Optioneel om te dikken: een kleine aardappel of wat spelt-pasta

Bereiding:
**********
– Was de netelblaadjes in water. Spoel ze goed schoon. Zet ze opzij.
– Neem een pot en voeg het teentje look toe, de gesneden wortel en de knolselderstukjes.
– Voeg water toe en laat 10 minuten koken.
– Kook ondertussen de spekblokjes in een aparte pot met water.
– Voeg een soeplepel Klare Suppe toe bij de soep en de kleine aardappel of de spelt-pasta.
– Laat de soep nog 10 min doorkoken.
– Zet de soep nu op een laag vuur en voeg de brandnetelblaadjes toe.
Laat ze 10 minuten mee sudderen maar niet koken. Zo behouden ze meer van hun brandnetelkracht.
– Mix de soep.
– Voeg de spekblokjes toe.

Smakelijk!

kookboek lactosevrij suikervrij tarwevrij glutenvrij recepten

Meer recepten in het 100 Dagen kookboek!
Ben je op zoek naar meer recepten en een echte startersgids om suikervrij, tarwevrij en lactosevrij te gaan eten? Die vind je in het 100-Dagen KOOKBOEK! Een digitaal kookboek met 39 recepten, kant en klare boodschappenlijstjes, uitgebreide lijsten met alternatieven voor tarwe, suiker en lactosehoudende producten én tips om stressvrij te koken.
Geen etiketten meer te lezen, geen producten te zoeken, al het voorbereidende (zoek)werk heb ik al voor je gedaan! Lees er hier meer over!

Yvi - Stress en Polyvagaal Expert

Yvi Van ham is levensgenieter en stressexpert, gespecialiseerd in de biologie van (chronische) stress en de werking van het zenuwstelsel volgens de PolyVagaal Theorie. Yvi is oprichtster van "100 Dagen Suiker Tarwe en Lactose vrij" en "BurnOutAcademy" waar ze nieuwe inzichten aanreikt over de werking van het menselijk lichaam, de mind-body connection en de relatie tussen stress, trauma, voeding en chronische aandoeningen. Dit doet ze in via online cursussen, vormingsdagen, workshops, Biodanza en individuele sessies. Je bent van harte welkom!

More Posts - Website - Twitter - Facebook - LinkedIn - Pinterest