Pasta

Pasta van rode linzen – glutenvrij

Eet je graag pasta? Dan ben je vast op zoek naar vervangers voor je deegwaren met tarwe. Ondertussen is er heel wat pasta te verkrijgen die tarwe- en/of glutenvrij is. Een veelvuldig gebruikt ingrediënt voor glutenvrije pasta is rijst. Omdat afwisseling belangrijk is, probeer ik graag ook andere soorten pasta uit.

glutenvrije pasta
Nog meer omdat ik deze week een artikel las over arsenicum in rijst. Anorganisch arsenicum is een meer giftige vorm van arsenicum die in de natuur voorkomt maar ook in pesticiden en bepaalde soorten mest. Door de toenemende vervuiling van de bodem vormt dit een groot probleem. Want alle rijst neemt arsenicum op van de bodem, ook wilde en biologische rijst.

In rijst hoopt zich arsenicum meer op dan in andere gewassen. Het is zelfs de grootste voedingsbron van anorganisch arsenicum, dus de meer giftige vorm.

Arsenicum kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten zoals hoge bloeddruk, hartaandoeningen, diabetes type 2, verschillende soorten kanker, …..

Vooral voor kinderen en mensen die glutenvrij eten kan de arsenicum in rijst een probleem vormen daar veel producten die glutenvrij gemaakt zijn, op basis van rijst gemaakt zijn: rijstcrackers, rijstpasta, rijstmelk, bruine rijstsiroop, rijstmeel, rijstvlokken, ……

Ik wil jullie niet bang maken, want met heel veel voedsel is er wel wat aan de hand en je vraagt je soms af wat je wel nog mag eten. Maar ik vind het ook belangrijk om dit door te geven. Vandaar dat het niet onbelangrijk is om alternatieven te gebruiken en veel af te wisselen!

Vanavond heb ik deze pasta van rode linzen geprobeerd. Het enige ingrediënt is volgens de doos “rode linzenmeel” wat bij mij de vraag doet opkomen hoe ze daar dan pasta van gemaakt hebben… maar ik ben dan ook geen pastamaker……

glutenvrije pasta van rode linzen

Op zich is de smaak wel even wennen. Maar met een lekkere bolognaisesaus was het best lekker! Ik vond ook dat het snel vulde en ik was snel verzadigd met een redelijk kleine portie pasta.

Een voordeel van linzen is dat het resistent zetmeel is en dus gelijk ongelooflijk goed voedsel is voor je goede darmbacteriën!

glutenvrije pasta van rode linzen
Deze pasta is te koop bij Bioplanet. Albert Heijn heeft een soortgelijke pasta van hun huismerk.

Yvi - Stress en Polyvagaal Expert

Yvi Van ham is levensgenieter en stressexpert, gespecialiseerd in de biologie van (chronische) stress en de werking van het zenuwstelsel volgens de PolyVagaal Theorie. Yvi is oprichtster van "100 Dagen Suiker Tarwe en Lactose vrij" en "BurnOutAcademy" waar ze nieuwe inzichten aanreikt over de werking van het menselijk lichaam, de mind-body connection en de relatie tussen stress, trauma, voeding en chronische aandoeningen. Dit doet ze in via online cursussen, vormingsdagen, workshops, Biodanza en individuele sessies. Je bent van harte welkom!

More Posts - Website - Twitter - Facebook - LinkedIn - Pinterest