Soep

Courgettesoep met brandnetel

courgettesoep met brandnetel

In de lente vind je overal jonge brandnetels! Deze ‘lastige’ klanten zitten echter boordevol voedingswaarde vitaminen en mineralen. Ze helpen ons lichaam ook ontgiften. Ideaal om in de soep te verwerken!
Samen met de Sole, die ik gebruik in dit recept, heb je een soepje boordevol mineralen!

Courgettesoep met brandnetel

Ingrediënten:
*************
– 1 courgette
– 1 middelgrote ui
– 1 teen look
– 1 kleine wortel
– 2 theelepels Klare Suppe (groentenbouillon zonder suiker, tarwe of gist)
– olijfolie
– 8-tal brandneteltoppen
– optioneel: 1 theelepel Sole (oplossing van Keltisch Zeezout)

TIP: Neem alleen de jonge toppen van verse brandnetels. Hoe meer brandnetel je gebruikt, hoe sterker de soep naar de brandnetel zal smaken. Ik gebruik slechts een beetje omdat ik het als “geheime ingrediënt” gebruik zonder dat mijn zoontje het weet. Anders wil hij de soep niet meer eten. En courgettesoep is één van zijn lievelingssoepen.

TIP 2: Knip de brandneteltoppen af met een schaar maar vergeet geen handschoenen aan te doen! Toch geprikt? Het sap van de brandnetel zelf vermindert de irritatie. Dus smeren maar!

TIP 3: Als je geen brandnetels in je eigen tuin hebt, zoek dan een plek waar ze niet bevuild zijn door het straatverkeer of mogelijk bespoten zijn (pesticiden tegen onkruid…..).

Bereiding:
**********
Neem een grote pot en doe een scheutje olijfolie op de bodem. Verwarm de pot.

Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe. Laat deze glazig worden in de olijflolie. Voeg dan de gesneden courgette toe. En laat mee glzig worden onder regelmatig roeren.

Snijd de wortel fijn en voeg de schijfjes toe aan de overige groenten. Voeg water toe zodat de groenten ruim onder water staan. Ik gebruik meestal de dubbele hoeveelheid water dan de groenten.

Breng aan de kook.  Voeg dan 2 theelepels groentenbouillon (Klare Suppe) toe en laat doorkoken tot de courgette en de wortel mals zijn.  Spoel ondertussen de brandnetelblaadjes. Voeg toe als de andere groenten net mals zijn en laat nog een drietal minuten meekoken.

Zet de pot van het vuur. Mix het geheel. Voeg nog een theelepel Sole toe en dien op!

super matcha - superfood poeder mix

Optioneel :voor wat extra nutriënten: Voeg 1 theelepel SUPER GREEN superfoodmix toe net voor het opdienen. Deze superfoodpoeder mag je niet mee koken! In deze mix zit o.a. tarwegras, gerstegras, Moringa, Baobab, Spirulina en Chlorella.

kookboek lactosevrij suikervrij tarwevrij glutenvrij recepten

Meer recepten in het 100 Dagen kookboek!
Ben je op zoek naar meer recepten en een echte startersgids om suikervrij, tarwevrij en lactosevrij te gaan eten? Die vind je in het 100-Dagen KOOKBOEK! Een digitaal kookboek met 39 recepten, kant en klare boodschappenlijstjes, uitgebreide lijsten met alternatieven voor tarwe, suiker en lactosehoudende producten én tips om stressvrij te koken.
Geen etiketten meer te lezen, geen producten te zoeken, al het voorbereidende (zoek)werk heb ik al voor je gedaan! Lees er hier meer over!

Yvi - Stress en Polyvagaal Expert

Yvi Van ham is levensgenieter en stressexpert, gespecialiseerd in de biologie van (chronische) stress en de werking van het zenuwstelsel volgens de PolyVagaal Theorie. Yvi is oprichtster van "100 Dagen Suiker Tarwe en Lactose vrij" en "BurnOutAcademy" waar ze nieuwe inzichten aanreikt over de werking van het menselijk lichaam, de mind-body connection en de relatie tussen stress, trauma, voeding en chronische aandoeningen. Dit doet ze in via online cursussen, vormingsdagen, workshops, Biodanza en individuele sessies. Je bent van harte welkom!

More Posts - Website - Twitter - Facebook - LinkedIn - Pinterest