Hoofdgerecht

Zalm met zoete aardappel en courgetti

zalm-met-zoete-aardappel-en-courgette

Nog steeds courgetten en tomaatjes in overvloed in de tuin! Let’s go dus! Even experimenteren en bij take 2 was het overheerlijk!

Ingrediënten:
*************
(voor 2 personen)
– 2 stukken wilde zalm of bio-zalm (evt. zalmmoten)
– een courgette
– 2 zoete aardappelen
– tomaatjes (+/- 8 per persoon)
– olijfolie
– tijm
– rozemarijn
– peper
– Herbamare (kruidenzout)

Zalm met zoete aardappel en courgetti

Bereiding:
**********
– Verwarm de oven voor op 180°

– Giet wat olie in een kommetje en voeg tijm, rozemarijn, kruidenzout en wat peper aan toe. Meng goed en strijk er de zalm mee in. Laat hem rusten.

– Schil de zoete aardappel en snijd hem in frieten.

– Neem een bakplaat en bedek deze met bakpapier. Spreid de frieten hierop uit en bestrooi met kruidenzout.

– Doe de tomaatjes in een ovenschaal en overgiet ze met een scheut olijfolie. Schud er rijkelijk tijm over en meng het geheel goed onder elkaar.

– Zet de bakplaat met de frieten in de oven. Zet de schaal met tomaatjes er mee op. Laat de frieten garen voor 35 min. Roer wel regelmatig om zodat ze aan alle kanten knapperig worden.

– Snijd slierten van de courgette met een spiraalsnijder of juliennesnijder. Leg de courgetti apart.

– Wanneer de frieten bijna klaar zijn, zo’n vijf minuten voor de eindtijd op de oven, doe je olijfolie in de pan en verhit deze.
Bak de zalm kort gaar naar smaak.

– Haal de frieten en de tomaatjes uit de oven.

– Doe de frieten in een kom. Dreseer de rauwe courgetti erover.
Leg de tomaatjes rondom en werk af met de zalm bovenop de courgetti. Strooi nog wat extra tijm over het geheel en smakelijk!

zalm met zoete aardappel, tomaatjes en courgetti

TIPS:
– Ga liefst voor Bio-zalm of wilde zalm. Zo vermijd je alvast de restanten van alle medicatie die bij het kweken gebruikt wordt om de vissen ‘gezond’ te houden. Extra toxische stoffen kan je missen als je bijnieruitputting hebt.

– Gebruik niet te veel vis. Zo goed als alle vis bevat ondertussen kwik en PCB’s door de vervuiling van de oceanen. Voedingsexperts lieten op de World Food Summit 2016 weten dat je vis eigenlijk beter vermijd daar de toxische belasting (met kwik o.a.) niet opweegt tegenover het gezondheidsvoordeel dat je krijgt van vis.
Dit is een vergaand advies maar ik kan er ook wel inkomen. Het is zo moeilijk om deze metalen weer kwijt te spelen.

Een lijst van zware metalen in vis kan je hier vinden:
https://supersnelgezond.nl/vis-en-zware-metalen/
Over de rest van het artikel spreek ik me niet uit. Ze schrijven over hoeveel kwik je per week mag binnenkrijgen maar wanneer je toxische belasting hebt, krijg je best zo weinig mogelijk binnen. Kies dus bewust voor de vissen die je bovenaan in de lijst vindt. En wees spaarzaam.

Meer recepten in het 100 Dagen kookboek!
Ben je op zoek naar meer recepten en een echte startersgids om suikervrij, tarwevrij en lactosevrij te gaan eten? Die vind je in het 100-Dagen KOOKBOEK! Een digitaal kookboek met 39 recepten, kant en klare boodschappenlijstjes, uitgebreide lijsten met alternatieven voor tarwe, suiker en lactosehoudende producten én tips om stressvrij te koken.
Geen etiketten meer te lezen, geen producten te zoeken, al het voorbereidende (zoek)werk heb ik al voor je gedaan! Lees er hier meer over!

Yvi - Stress en Polyvagaal Expert

Yvi Van ham is levensgenieter en stressexpert, gespecialiseerd in de biologie van (chronische) stress en de werking van het zenuwstelsel volgens de PolyVagaal Theorie. Yvi is oprichtster van "100 Dagen Suiker Tarwe en Lactose vrij" en "BurnOutAcademy" waar ze nieuwe inzichten aanreikt over de werking van het menselijk lichaam, de mind-body connection en de relatie tussen stress, trauma, voeding en chronische aandoeningen. Dit doet ze in via online cursussen, vormingsdagen, workshops, Biodanza en individuele sessies. Je bent van harte welkom!

More Posts - Website - Twitter - Facebook - LinkedIn - Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *